5/20/2013

FAR EAST MOVEMENT!


Uzak doğu desenleri 2013'ün en feminen, en elegan trendi bence. Uzak Doğu'nun Batı'dan farklı, o kendine has kültürü tasarımcıları da oldukça heyecanlandırmışa benziyor. Ben de ilk gördüğümde çok heyecanlandım ve hemen bir yazı yazmak istedim ama yoğunluktan ancak aylar sonra bir yazı hazırlayabildim.

Eastern patterns are the most feminine and elegant trend of 2013. It seems that the unique culture of Far East    has influenced and excited designers so much. I was also so impressed and wanted to write a post about it but since I've been so busy, I am writing now.


Saten ve ipek kumaşların ağırlıkta kullanıldığı; çiçek, geometrik ve oryantal desenlerin ejderhalarla birleştiği Uzak Doğu modasına bir göz atalım.

Lets take a look at the Far Eastern fashion where satin and silk fabrics are used predominantly and flowers, geometric patterns and oriental dragons combined with each other.


Japon bahçelerinin kiraz çiçekleri ile olan ününü bilmeyenimiz yoktur. Zarif çiçek desenleri de Uzak Doğu modasının belki de en belirgin detaylarından biri. Origami kültüründen etkilenen tasarımcılar için de geometrik kesimler uzun bir süre daha gündemde kalacağa benziyor.

I think we all know reputation of Japanese gardens with cherry blossoms. Elegant floral patterns are perhaps one of the most significant details of Far Eastern fashion. Designers are also affected by origami culture and started to use geometrical cuts very frequently on their collections. It seems that origamic trends will stay quite a long time on their agenda.


 Japon kültürünün belki de akla ilk gelen özelliklerinden biri olan kimonolar bu sene olduğu gibi, yıllarca birçok tasarımcıya ilham vermiş. Açıkçası kimonoların; zarafeti ve çekiciliğiyle bilinen geyşalarla özdeşleştiği için bu kadar feminen durduğunu düşünüyorum.

Kimonos which comes to mind first when we talk about Japanese culture, have inspired many designers for years, as it is this year, .I think kimonos are so feminen because they 've been identified with geishas who are known for their elegance and  attractiveness.


Bir bakıma kültürel bir giysi olan kimonoları elbise olarak şık davetlerde kullanabileceğiniz gibi; ceket olarak da günlük hayatta rahatlıkla kullanabilirsiniz. Özellikle bahar ve yaz aylarında hafif kumaşıyla rahatsız etmeyen kimonoları jeanlerinizin üzerine giyerek oldukça modern görünebilirsiniz.

You can use kimonos as a stylish dress in invitations and also as a jacket in your daily life. Especially in spring and summer, kimonos are so useful with their light fabric and you can look quite modern wearing them with your jeans.


Daenerys Targaryen, namı diğer Khaleesi hayranı olarak en çok hoşuma trendlerden biri ise ejderha deseni. Emilio Pucci de 2013 İlkbahar/Yaz koleksiyonunu ejderhalara adamış desem abartıyor olmam sanırım. Tapınakları koruyan aslanlardan sonra yeni ikonumuz büyülü ejderhalar!

As a fan of Daenerys Targaryen, also known as Khaleesi, dragon prints are my favorite ones. I think I am not exaggerating if I say Emilio Pucci has devoted his Spring/Summer  2013 collection to dragons. After lions that protect temples , magical dragons became our new icons!


2013/14 Sonbahar/Kış koleksiyonları sunuldu ve görünen o ki Uzak Doğu desenleri uzun bir süre daha kıyafetlerimizi süslemeye devam edecek. Ben bu trendi çok sevdim, ya siz?

2013/14 Autumn / Winter collections are presented and it seems that the patterns of the Far East will continue to decorate our clothes for a long time. I like this trend a lot, what about you?

10 yorum:

  1. lovely photos <3
    check out my latest post:
    http://www.fashionglow.ro/?p=3138
    xoxo,
    Khloe

    YanıtlaSil
  2. Blogunu cok begendim ve en yeni üyenim benim de moda blogum daha cok yeni ziyaret etmek istersen beklerim.Sevgiler.. www.ipekkuzucu.blogspot.com

    YanıtlaSil
  3. Very interesting, love the photos!
    Check out my blog for some NYC fashion!
    xoxo,
    Irina
    www.brandnamesus.com/blog.html

    YanıtlaSil
  4. bold prints...i like
    www.arti-arte.blogspot.com

    YanıtlaSil

Thanks for your comments.