Yazıma üzücü bir haberle başlıyorum, maalesef geçtiğimiz günlerde dedemi kaybettim. Maalesef cenazeye katılamadım; üzüntümü biraz olsun dindirmesi için kendime uğraşacak bir şeyler aramaya başladım ve derslerden bir türlü vakit ayıramadığım bileklik yapma işine geri döndüm.
Fotoğraf kalitesi bu sefer pek güzel olmadı ama yine de paylaşmak istedim. Bittiği zaman böyle görünecek :)
Malzemeler: Kar tanesi eski, kopan bir bilekliğimden kalmıştı
Küçük gold boncukları da zamanında Ankara Suluhan'dan almıştım
Siyah ip; ben bu kez makrame ip kullandım
Makas
Uhu ( Japon kullanmanızı tavsiye etmiyorum peligom ya da normal uhu da çok iyi iş görüyor)
Üzerinde çalışabileceğiniz dosya, kitap yada defter
Küçük gold boncukları da zamanında Ankara Suluhan'dan almıştım
Siyah ip; ben bu kez makrame ip kullandım
Makas
Uhu ( Japon kullanmanızı tavsiye etmiyorum peligom ya da normal uhu da çok iyi iş görüyor)
Üzerinde çalışabileceğiniz dosya, kitap yada defter
Rahat çalışmak için ipleri tutturabileceğiniz toka ya da ataş
Yapılışı: İpin boyunu ayarlamada hep sorun yaşadığım için genelde fazla fazla kullanma taraftarıyım. Bileğinizin ölçüsüne göre ayarlamakta ve boyu fazla tutmakta fayda var diye düşünüyorum. Burada kar tanesi yerine istediğiniz şeyi kullanabilirsiniz ama ben örnek olmak açısından kar tanesi diyeceğim.
Kar tanesi ortada olacağı için iki tarafa da bileğimize göre ölçtüğümüz ipten eşit uzunlukta kesiyoruz. İpleri ikiye katlayıp kar tanesinin kenarlarındaki delikten normal düğüm atıyoruz. Bunu iki tarafa da uyguluyoruz.
Çalışırken kolaylık olması açısından ipleri yukarıdan ve aşağıdan dosyaya sabitledim. Bunun için kıstırmalı dosya kullandım, diğer tarafı da tokayla sabitledim.
Bu fotoğraf örülmeye başlanmış hali ama okla gösterdiğim kısım çalışırken hep böyle duracak, aslında taban görevi görecek ve biz onun üstüne örmeye başlayacağız. Sabitledikten sonra taban görevi gören ipin uzunluğunun yaklaşık 3-4 katı uzunluğunda bir ip daha kesiyoruz. Kestiğimiz ipi tabanın altından geçirip sağ ve sol tarafta eşit uzunlukta kalmasını sağlıyoruz.Ve en zevkli kısım olan örmeye başlıyoruz.
Soldaki ipi bu şekilde tabanın üstünden atıyoruz. PS: Bu resim bir düğüm atılmış hali, kafanız karışmasın
Sağdaki ipi de soldakinin üstünden bu şekilde atıyoruz.
Sağ en üstte duran ipi, heepsinin altından geçirip solda oluşan ters D harfi görünümlü yerden çıkarıyoruz ve yavaşça sıkıp düğümü atıyoruz! Başta biraz karışık ve zor gelebilir ama alıştıktan sonra daha seri ve güzel oluyor.
Üç düğüm attıktan sonra boncukları eklemeye başlıyoruz. Aslında hiç farkı yok sadece düğüm atmadan önce iplerden boncukları geçiriyoruz, boncukları en dibe ittikten sonra düğümü atmaya devam ediyoruz. Ben üç düğümde bir boncuk ekledim,siz zevkinize göre sıklaştırabilir ya da azaltabilirsiniz.
PS: Eğer son düğümü sağa mı yoksa sola mı attığınızı karıştırıyorsanız son düğüme ipin hangi taraftan geldiğine bakın. Eğer sağ taraftan geliyorsa sıra sağ taraftadır, sol taraftansa sol tarafta.
PS: Eğer son düğümü sağa mı yoksa sola mı attığınızı karıştırıyorsanız son düğüme ipin hangi taraftan geldiğine bakın. Eğer sağ taraftan geliyorsa sıra sağ taraftadır, sol taraftansa sol tarafta.
İki tarafı da ördükten sonra, bileğimize göre (Tam bilek ölçüsünden çok az daha kısa) ördükten, düğümlerimizi attıktan sonra sıra düğüm attığımız iplerin fazlalığını kesmeye geldi. Artık düğüm atmayacağımıza göre fazla ipleri kesmek, ama bunu yapmadan önce düğümlerin tekrar açılmaması için uhuyla sabitlemek gerek.
Önce sabitleyip, açılmadığından emin olduktan sonra kesmeliyiz. En son sadece taban kısmı kalacak.
Sıra bileğimize göre ayarlayabileceğimiz düğüm kısmını yapmaya geldi. Taban iplerini eşit olacak şekilde şekilde yan yana getiriyoruz. Yine kaymaması için iki taraftan bilekliğin ördüğümüz kısmına sabitleyebilirsiniz.
Bu yan yana getirdiğimiz ipler bizim yeni tabanımız olacak. İpleri sabitledikten sonra, aynı bileklikte yaptığımız düğümlerden burada da yapmaya başlıyoruz. Yeni bir parça ip alıp tabana düğümleri atıyoruz. 4 yada 5 düğümün yeterli olacağını düşünüyorum.
Bileklikte bitirdiğimiz gibi bunda da düğümlerin sonunda uhuyla sabitleyip fazlalık ipi kesiyoruz. Taban iplerinin fazlalığını kesip, ucuna klasik bir düğüm attığımızda bilekliğimiz bitiyor.
Kullanmaktan sıkıldığınız ya da kopan bilekliklerinizi, boncuklarınızı, iplerinizi bu şekilde değerlendirip hem arm party modasına uyabilir hem de kendi emeğinizle yaptığınız bir şeyi taşımanın mutluluğunu yaşayabilirsiniz. Başlarda bir sürü başarısız denemeler olacaktır tabii ki, ama moralinizi bozmasın. Bir kere öğrendikten ve alıştıktan sonra yaparken gerçekten çok keyif alacaksınız ve artık her gördüğünüz modeli yapmak isteyeceksiniz.
NOT: Bu bilekliği kar tanesi olmadan sadece boncukları, her düğümde kullanarak da yapabilirsiniz. Kafanızın karıştığı ya da anlamadığınız kısımlar varsa lütfen bana sorun :)